Een beetje hoffelijkheid doet wonderen
Een blauwe maandag in een winkelstraat in Gent. “Zo ken je me nog niet hé, schatteke. Ik laat niet met me sollen”, schreeuwde de man. Daarvoor had hij een voorbijganger die hem op zijn onbeschoft gedrag had aangesproken, een klap in het gezicht gegeven. (Hopelijk heeft zijn ‘schatteke’ ondertussen haar conclusies getrokken.) Ordinaire straatgevechten, haatdragende teksten op de sociale media, automobilisten die hun middenvinger opsteken, hondenpoep die schaamteloos voor iemands deur wordt achtergelaten, ordehandhavers en zorgverleners die de huid vol worden gescholden. Bijna dagelijks krijgen we met zulke vormen van onbeschoftheid en asociaal gedrag te maken. Worden we agressiever, asocialer en onbeleefder?

Normvervaging
Zoekend naar antwoorden op die vraag valt al gauw het begrip ‘normvervaging’. Dat houdt in: de vervaging van collectieve gedragsregels, van het publieke ethos in de samenleving. Gemeenschappelijke normen en opvattingen worden weliswaar nog erkend, maar ze verliezen hun bindend karakter. Tal van maatschappelijke veranderingen hebben de voorbije vijftig jaar een sterk individualistisch ethos in de hand gewerkt, waardoor de gemeenschapszin is verzwakt. Engagementen zijn vluchtig geworden. Individuele bevrediging en consumentisme voeren de boventoon. In het publieke debat wordt die ontwikkeling doorgaans geassocieerd met asociaal gedrag, toenemende criminaliteit, misbruik van sociale voorzieningen en vandalisme.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Steven Van Hecke

Meer opinies van
Bert Claerhout

Schieten op maskers

De Britse historicus Andrew Roberts geniet wereldfaam door zijn boeken...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.