Is ons moreel kompas ontregeld?
De inktzwarte nacht was zwanger van onrust en onwetendheid. Buitenlandse tv-zenders toonden simultaan beelden van de donkere hemels boven Jeruzalem, Tel-Aviv en een plek in het noorden van Israël. “Normaliter moeten de drones en raketten Israël over een paar uur bereiken”, stelden de experts. En aan speculaties geen gebrek. Komt er een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten? Stevenen we op een wereldoorlog af? Op het tv-scherm waren nu en dan lichtflitsen en af en toe een vuurbol te zien. Een drone? Een ontploffing? Ik vroeg me af hoevelen er op dat moment half alert, half verdwaasd naar dat surrealistische schouwspel zaten te kijken. Naar de zoveelste ondermijning van onze wereld.

De dag erna bleek dat de honderden drones en raketten die Iran op Israël had afgevuurd, grotendeels waren onderschept. De meeste hadden het Israëlische luchtruim zelfs nooit bereikt. De schade was dus minimaal. Premier Netanyahu kon zich op de borst kloppen. Alleen een bedoeïens meisje was door raketresten geraakt. Ik vermoed dat Netanyahu en de ayatollahs daar niet wakker van hebben gelegen. Netanyahu heeft het al maandenlang over de “rechtvaardige oorlog” die hij in Gaza tegen de terreurorganisatie Hamas voert. De vele tienduizenden onschuldige slachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen, bestempelt hij als nevenschade.

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Bert Claerhout

Schieten op maskers

De Britse historicus Andrew Roberts geniet wereldfaam door zijn boeken...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.