Schieten op maskers
De Britse historicus Andrew Roberts geniet wereldfaam door zijn boeken over grote veldslagen en imposante biografieën van Napoleon en Churchill. Onlangs verscheen van hem Conflict. Oorlogsvoering van 1945 tot Oekraïne. Roberts schreef dat boek samen met David Petraeus, gewezen opperbevelhebber van het Amerikaanse leger en voormalig hoofd van de CIA. De auteurs buigen zich over parallellen met het verleden en kijken vooruit naar het strijdtoneel van de toekomst. In een recent interview in De Morgen laat Roberts er geen twijfel over bestaan: “We krijgen oorlogen van drones tegen drones, de winnaar wordt die met de beste algoritmes.”

Genadeloos
Geconfronteerd met de vele drama’s in Oekraïne waarbij drones voor het eerst een doorslaggevende rol spelen, rijst de vraag naar de rol van de mens in toekomstige oorlogen. Volgens Roberts wordt die almaar kleiner. “Het is nu al zo dat als je een menselijke piloot in een gevechtsvliegtuig laat strijden tegen een geautomatiseerde versie ervan, de mens altijd verliest.” Oorlogsvoering wordt in de toekomst almaar meer vanachter de computer uitgevochten. Roberts benadrukt dat de niet-gevoerde oorlog nog altijd de beste en de goedkoopste is. Helaas beseft de historicus dat er aan de huidige evolutie niet te ontsnappen valt: “Je wilt een oorlog winnen en aangezien de technologie beter is dan de mens, is het ondenkbaar dat je als generaal voor de mens kiest. (…) Drones kennen geen lafheid, en ook geen medelijden. Ze voeren genadeloos uit waarvoor ze geprogrammeerd zijn.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Bert Claerhout

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.