“Orbán en Poetin zijn een belediging voor rechtgeaarde nationalisten, conservatieven en rechtse christenen”, zegt Steven Van Hecke. © rr

“Europa moet een tandje bijsteken”
Europa is in een nieuw tijdperk beland, volgens Steven Van Hecke. In Het kantelende continent denkt de politicoloog na over de hete hangijzers van de 21ste eeuw, zoals de uitbreiding van de Unie, de invasie van Oekraïne, de klimaattransitie, migratie en nieuwe geopolitieke verhoudingen. Hij pleit voor een sterk Europa dat zelfverzekerd zijn plek inneemt in de wereldorde.

Steven Van Hecke stelt dat de EU sinds kort in een derde fase zit sinds haar oprichting. “De eerste was die van de Koude Oorlog, dan was er de periode na de val van de muur. De oorlog in Oekraïne heeft ons in een nieuwe fase gebracht.” De betekenis van die Russische inval valt niet te onderschatten. De politicoloog ziet hem niet als een mijlpaal, maar als een keerpunt. “Een mijlpaal is je eerste job, je eerste lief, je eerste huurcontract, maar je kunt nog altijd veranderen. Een keerpunt zijn bijvoorbeeld kinderen, je leven is voor altijd anders.” Hij ziet parallellen tussen de Russische inval en de val van de Berlijnse muur. “Er is een voor en een na, we kunnen niet terug naar de fase hiervoor. Er zijn natuurlijk verschillen. De val van de Berlijnse muur was hoopvol, nu zitten we in oorlogsmodus. Maar de initiële reacties zijn gelijklopend. Sommigen minimaliseren het of stellen de vraag of de EU wel nieuwe landen moet opnemen.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.