“Dat iedere mens telt en dat je mensen die het moeilijk hebben ondersteunt, dat is de mooiste ideologie die er volgens mij bestaat”, stelt Vincent Van Peteghem.  © FOD Financiën

“Het is mijn plicht om niet moedeloos te worden”
Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft het gevoel dat politici opgevoerd worden in een soort van Hunger Games waarin ze elkaar moeten uitschakelen tot er nog één over is. Hij wil dat politici weer gewezen worden op hun taak mensen samen te brengen. “Het DNA van een christendemocraat is: hoe kun je een grote groep mensen vooruithelpen en naar oplossingen zoeken met het algemene belang voor ogen.”

Omdat mensen belangrijk zijn”, de iconische slogan van de CVP ten tijde van Leo Tindemans, staat op de screensaver van zijn iPad. Die slagzin wordt meteen de rode draad van het gesprek, dat kort na de peiling van de Stemming 2023 plaatsvond. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Belg ontevreden is en het gevoel heeft dat hij erop achteruit gaat. Nochtans heeft de regering een begrotingsduik genomen met steunmaatregelen tijdens corona en de energiecrisis. Van Peteghem verklaart die onvrede door het verschil tussen perceptie en feiten. “Je moet dat gevoel ernstig nemen, maar je moet het ook kaderen. Tal van zaken die jarenlang evident waren, bezorgen vandaag te veel mensen kopzorgen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de cijfers, dan zie je dat de koopkracht eigenlijk goed beschermd is gebleven. Natuurlijk zijn de prijzen gestegen, maar nergens in Europa gaan werknemers er meer op vooruit dan in België.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.