Jantien Beuman begeleidt Palestijnse vrouwen. © EAPPI

“Onbegrijpelijk dat dit onrecht al generaties aanhoudt”
De Nederlandse Jantien Beuman verbleef in Palestina om er te werken aan ‘beschermende aanwezigheid’. Ze was op de Westelijke Jordaanoever getuige van het niet-aflatende geweld van Joodse kolonisten tegen de Palestijnse bevolking.

Jantien Beuman trok in juni 2023 voor drie maanden naar Palestina, meer bepaald naar de regio ten zuiden van de stad Hebron. Ze vervoegde de vrijwilligers van EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel), een internationaal project van de Wereldraad van Kerken. Elk jaar zendt EAPPI een honderdtal mensen naar verschillende locaties op de Westelijke Jordaanoever, met als belangrijkste doel een ‘beschermende aanwezigheid’ te bieden. De logica achter dit opzet is dat de aanwezigheid van internationale waarnemers het geweld van het Israëlisch leger en kolonisten mogelijks mildert. Daarnaast werkt EAPPI aan de rapportage van mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden. “De regio waar ik verbleef, Masafer Yatta, situeert zich helemaal in het zuiden”, zegt Beuman. “Het is een woestijnachtig, landelijk gebied waar voornamelijk bedoeïenen wonen die leven van het houden van schapen en geiten. Terwijl er nog steeds zo’n 1.200 mensen wonen, heeft Israël het hele gebied echter tot militair oefenterrein uitgeroepen. Hun gemeenschappen leven onder de constante dreiging om van hun land verdreven te worden, en krijgen dagelijks te maken met gewelddadige kolonisten, gesteund door leger en politie. Het gaat er behoorlijk grof aan toe. De kolonisten houden nachtelijke raids in de dorpen, palmen land in, vergiftigen de schaarse waterbronnen, verdrijven het vee van de Palestijnen, en schuwen zelfs geweld tegen kinderen niet.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.