“Blijkbaar heeft het Vaticaan telkens opnieuw schrik om zich tegen de machthebbers uit te spreken, uit vrees haar katholieke organisaties te verliezen. Maar de vraag is: tegen welke prijs?”, zegt Reimund Bieringer. © Luc Gordts

“Rechtvaardigheid veronderstelt niet het minimum, maar overvloed”
Vlak voor het zomerreces vond de emeritaatsviering van hoogleraar Reimund Bieringer plaats. De nieuwtestamenticus verlegde stenen in de studie van de Paulusbrieven, het Johannesevangelie en de feministische theologie. Steeds was sociale rechtvaardigheid het uitgangspunt van zijn onderzoek: “In mijn verstaan van het Rijk Gods is het belangrijkste element inclusie, iedereen hoort erbij.”

Het is de periode van het jaar waarin de studenten beginnen toe te stromen in de universiteitssteden. Dat is ook zo in het Heilige Geestseminarie. Wanneer we de trappen van die statige studentenresidentie in het hartje van Leuven opgaan, wordt Reimund Bieringer, die er president is, door verschillende internationale priesterstudenten hartelijk begroet. Hij mag dan wel pas gevierd zijn als emeritus, de theoloog blijft verschillende opdrachten opnemen voor de universiteit en de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Een gelovige houding vormt de basis van zijn theologische activiteiten. “Ik zie de theologie volgens de oude definitie: fidens quaerens intellectum, geloof dat naar inzicht zoekt. Maar alles begint bij geloof.” Dat geldt ook voor de exegese, de interpretatie van Bijbelteksten. “Iedere gelovige is een gewone lezer, maar ook een exegeet. Die brengt die eerste lezing tot kritisch inzicht.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.