Het Summer School-debat over religie en populisme komt tot het besluit dat het geen zin heeft religie uit de politiek te bannen, omdat ze te vervlochten zijn. © UCSIA

Religie als taal om angst en frustratie te uiten
De jaarlijkse Summer School van het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) op het kruispunt van religie, maatschappij en cultuur bekeek dit jaar de band tussen nationalisme, conservatisme, populisme en religie. Vorige week donderdag gingen drie internationale religiewetenschappers het debat aan voor een breder publiek.

Religie is terug van nooit weggeweest in het politieke domein. De vorm die de alliantie tussen de twee aanneemt, is er evenwel vaak een van populisme en nationalisme. Verschillende rechts-conservatieve leiders maken in hun politiek discours gebruik van religie om hun argumenten te ondersteunen. Denk maar aan de eerste minister van India, Narendra Modi, die zijn hindoenationalisme gebruikt om een nationaal gevoel van identiteit te creëren, maar daarmee religieuze minderheden uitsluit, zoals christenen en moslims. Of aan de nauwe connectie tussen de Russisch-orthodoxe Kerk en de Russische staat onder president Vladimir Poetin. Of aan oud-president Donald Trump, die de vele gerechtelijke veroordelingen die hem boven het hoofd hangen vergelijkt met de vervolging van Christus. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.