“Verhuizen naar het bos, voelde als verhuizen naar mijn kindertijd”, zegt Bart Moeyaert. © Stefaan Temmerman

“Schrijven was geen verlangen, maar een drang”
Het zijn feestjaren voor Bart Moeyaert. Vorig jaar was hij 40 jaar schrijver, dit jaar wordt hij 60. Ter ere van die jubilea gunt de gevierde schrijver het publiek een blik in zijn ziel. Op 21 mei is de documentaire De vier seizoenen van Bart Moeyaert te zien op VRT Canvas, op 9 april kwam het biografische werk Een ander leven uit. De rust van de Kalmthoutse natuur deed hem terugblikken: “Het boek is een poging om orde te scheppen in het verleden.”

Bart Moeyaert ruilt voor een dag de Kalmthoutse rust voor de bedrijvigheid van de stad. We ontmoeten elkaar in het Antwerpse Letterenhuis, een haven voor cultuur- en literatuurminnaars zoals studenten, journalisten en schrijvers. Het voorbije jaar was vanwege zijn veertig jaar schrijverschap een feestjaar. “Er was van alles gepland: een beginfeest, een eindfeest waar gedanst zou worden, veel leuke en spannende activiteiten. Net voor de zomer heb ik zo goed als alles afgeblazen. Ik heb me helemaal teruggeplooid op mezelf om Een ander leven af te maken.” Dat autobiografische werk vertelt het verhaal van de coming of age van de gelauwerde jeugd- en volwassenenschrijver. Aan de hand van een driedaagse citytrip naar Parijs ter ere van de zeventigste verjaardag van zijn moeder, schrijft hij wat tussen hen ongezegd bleef. “Dit boek is voor mezelf een mogelijkheid om op de juiste manier gezien te worden. Maar dat doe je niet door alles te vertellen.” 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.