“We evolueren naar een kleinere en nederige Kerk”, stelt aartsbisschop Terlinden vast, “maar met een sterke boodschap.” © jvdv

“Slachtoffers moeten centraal blijven staan”
Godvergeten en de parlementaire commissie noemt hij een kans om nog beter te luisteren naar de slachtoffers en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Aartsbisschop Terlinden wil af van een Kerk waarin de macht exclusief bij het priesterambt ligt en pleit voor een herwaardering van het algemeen priesterschap. “Er heerst een te grote machtscoancentratie bij de clerus. Dat is niet gezond, en ook niet de normale situatie van de Kerk om alle macht bij enkele mensen te leggen.”

Luc Terlinden heeft een intense en drukke periode achter de rug: de hoorzittingen in de parlementaire commissie waren best pittig. Toch vindt hij het heel zinvol dat die er gekomen is. Over de VRT-serie Godvergeten hoor je van hem geen kwaad woord. “Daardoor heb ik de kans gekregen veel slachtoffers te ontmoeten en hun verhalen te beluisteren.” Die raakten hem heel diep: “Niet alleen zijn de feiten verschrikkelijk, maar ook de taboes die vroeger heersten, waardoor hun verhalen niet verteld konden worden.” Hij ervaart dat door de commissie en de tv-reeks slachtoffers de moed vinden hun verhaal na al die tijd – met veel terechte woede – te kunnen vertellen. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.