“Vandaag moet je trachten overeind te blijven in je eigen bestaan, en dan heb je minder tijd en geld om ook nog eens solidair te zijn met iemand anders”, meent Luc Van Gorp. © Karel Hemerijck

“Solidariteit met onbekenden is een kernwaarde”
Tijdens de coronapandemie kon de zorgsector op massaal veel steunbetuigingen rekenen. Hele buurten verklaarden zich solidair met het medisch personeel. Witte lakens werden uit de vensters gehangen en ’s avonds kwamen mensen naar buiten om te applaudisseren. Tegelijk bracht de coronacrisis enkele pijnpunten in de zorg aan het licht. Tertio vroeg aan CM-baas Luc Van Gorp naar de voedingsbodem daarvan, en naar het verhaal dat hij daartegenover plaatst.

Luc Van Gorp is onder meer verpleger, theoloog, docent, bestuurshoofd, auteur en klarinettist. Hij laat zich niet voor één gat vangen en bespeelt graag verschillende facetten van het mens-zijn. Zijn creatieve, holistische benadering van het leven vertaalt zich ook in beleidskeuzes. In 2015 werd hij benoemd tot voorzitter van de Landsbond van Christelijke Mutualiteiten (CM). Zeven jaar later voltooide hij een eerste grote reorganisatie: hij bracht elf Vlaamse ziekenfondsen samen in één Vlaams Gezondheidsfonds, en aan Franstalige kant stroomlijnde hij er acht op gelijkaardige wijze. “Het woord gezondheid legt andere klemtonen dan het woord ziekte”, verduidelijkt Van Gorp. “We mogen ons niet alleen richten op geneeskundige aspecten van de zorg. We moeten ons ook afvragen welke andere factoren bijdragen tot een gezond menselijk leven.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.