“Mensen die gelovig zijn, kunnen in hun geloof sterkte vinden en hebben minder de neiging levensmoe te worden”, stelt Robert Geeraert.  © Luc Gordts
Van levensmoe naar levensmoed
Sommige ouderen willen de regie over hun levenseinde in eigen handen hebben. Het begrip ‘levensmoeheid’ moet verbloemen dat ze geen levenskwaliteit meer ervaren en liever een einde aan hun leven zien komen. Robert Geeraert plaatst levensmoed tegenover levensmoeheid en stelt dat we meer respect voor ouderen moeten aankweken en hen moeten leren meer voor zichzelf op te komen.

Robert Geeraert bundelde inzichten rond het thema levensmoeheid in het boek Levensmoeheid bij ouderen. Een praktische handleiding. Bij levensmoeheid en voltooid leven staat het verlangen om te sterven centraal, maar het woord ‘dood’ wordt niet genoemd. De begrippen ‘levensmoeheid’ en ‘voltooid leven’ zijn au fond verfraaiende termen voor ‘doodswens’. Geeraert geeft toe dat het gebruik van de eufemismen iets zegt over de manier waarop we naar de dood kijken. Desondanks worden er volgens hem veel initiatieven genomen om de dood en het levenseinde tijdig te bespreken. Levensmoeheid bij ouderen wil eerstelijnszorgverleners handvatten aanreiken om met respect de zelfregie en autonomie van ouderen met levensmoeheid te benaderen. Het boek biedt tal van voorbeelden van best practices waarbij zorgverleners erin slagen levensmoeheid om te buigen en senioren weer levenskracht en levensmoed te bieden.

Lees ook deze artikels...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.