Verlichte geesten
In de nasleep van de reeks Godvergeten flakkerde, begrijpelijkerwijs, hevige kritiek op de Kerk op. Vaak wordt daarbij een sterk onderscheid gemaakt tussen enerzijds het instituut Kerk en anderzijds het christelijk geloof en de morele boodschap die met dat geloof samenhangt. Voor sommige critici, aangezwengeld door hitsige sociale media, kon geen enkele gezagsdrager in de Kerk nog goed doen. Alleen dissidente stemmen heetten authentiek te zijn. Vooral mensen die niets met de Kerk te maken hebben, vonden het tijd op te roepen tot een aanval op ‘het instituut’. Een beetje hypocriet klonk het dan dat men “het geloof van individuen respecteerde” en “ook wel wist dat veel gelovigen het goed voorhebben”. Toch diende vooral benadrukt hoe oubollig, voorbijgestreefd en verdrukkend de Kerk wel was.

Nooit genoeg
De verguizing van de katholieke Kerk of Rome als het huis van Satan gaat natuurlijk terug op de tijd van reformatie en contrareformatie, toen golven van religieus enthousiasme en fanatisme over Europa trokken. Het is niet de fraaiste bladzijde uit de geschiedenis van het christendom. In de achttiende eeuw, met de opkomst van de Verlichting, werden gelukkig vrijheid van religie en tolerantie onderdeel van de civiele moraal en verankerd in de grondwet van de westerse natiestaten. Maar voor sommigen is het nooit genoeg. Al in de Verlichting doken stemmen op dat de bevrijding van onze cultuur van het christendom, en bij uitstek van de Kerk, het enig zinnige einddoel kon zijn van de geschiedenis. Filosofen als Baron d’Holbach, en later Marx en Sartre, zagen een radicaal geseculariseerde samenleving als onafwendbaar: in een wereld zonder christelijke God kon de mens eindelijk thuiskomen bij zichzelf.

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Guido Vanheeswijck

Meer opinies van
Willem Lemmens

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.