Koen Pelleriaux en Lieven Boeve. © jvdv

Waarden en zingeving vormen essentieel deel van goed onderwijs
De slechte Pisa-resultaten leidden tot een pittige discussie over de onderwijskwaliteit in Vlaanderen. Cognitief psycholoog Wouter Duyck (UGent) maakte een vernietigende analyse van ons ‘bijeenhoudsysteem’, dat excellentie onmogelijk zou maken. Ook andere onheils-berichten maken de sfeer in onderwijsland er niet beter op. Koen Pelleriaux en Lieven Boeve, de hoofden van de grootste onderwijskoepels, zijn zich daar maar al te goed van bewust.

Dat er problemen zijn, geven ze allebei toe. “Als je onderwijskwaliteit definieert in termen van Pisa of ongekwalificeerde uitstroom”, stelt Koen Pelleriaux, “dan zie je een daling in de kwaliteit. Dat moeten we oplossen.” Als grote oorzaak ziet hij de heterogeniteit van het onderwijspubliek. Er is een groeiende groep anderstaligen die geen of moeizaam Nederlands spreekt. Maar er is ook heterogeniteit door het grote aantal leerstoornissen. Of er daadwerkelijk meer kinderen met stoornissen zijn dan vroeger, is niet echt hard te maken, maar er is in ieder geval een grotere gevoeligheid voor. “Vandaag zeggen we terecht dat we alle kinderen moeten meenemen en dat daagt de leerkracht natuurlijk uit.” Hij gelooft wel dat in deze legislatuur met de aanpassing van de eindtermen een momentum ontstaan is om er iets aan te doen. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.