Was Jezus’ zending politiek?
Met veel belangstelling heb ik het interview gelezen met Frédéric Lenoir in Tertio 1258 (20 maart 2024). Ik heb zijn jongste boek L’Odyssée du sacré (nog) niet gelezen, maar ik begrijp hem volkomen wanneer hij als “culturele katholiek” zich niet identificeert “met een bepaalde denominatie”, maar stelt: “Het is het evangelie dat me interesseert, het evangelie dat bestond vóór die verscheidenheid aan denominaties. Ik zeg vaak gekscherend dat ik een agnostische gelovige ben. Ik geloof dat er iets buiten ons is en dat Christus de meest goddelijke mens was. Maar ik ben agnostisch in de zin dat ik geen antwoord kan geven op het mysterie van het goddelijke, dat totaal buiten ons ligt. Ik ben voorstander van een apofatische of negatieve theologie, dat wil zeggen een theologie die het goddelijke niet benoemt. In die zin ben ik een discipel van de middeleeuwse dominicaan Meester Eckhart.” Dat is het soort spiritualiteit dat velen vandaag belijden en de Kerk doet er goed aan zich te bezinnen over haar roeping, luisterend naar mensen zoals Lenoir.

Bevrijden van zonde
Ik onderschrijf ten volle zijn “geloof dat Christus een universele spiritualiteit heeft gevestigd, gebaseerd op liefde, innerlijkheid en waarheid. Deze boodschap kan worden beleefd door middel van een grote verscheidenheid aan praktijken. Je kunt een diep christelijk geloof hebben en verbonden zijn met Christus, zonder alle dogma’s en praktijken van de Kerk te volgen.” De evangelies noch andere historische bronnen laten ons toe een idee te vormen over hoe precies Jezus de sabbat beleefde en op welke wijze Hij welke voorschriften van de Tora onderhield. Het is waar dat “Jezus in de voetsporen (trad) van de laatste grote profeten van Israël, die probeerden te laten zien hoe belangrijk het is religie te verinnerlijken. Wat telt, is de authenticiteit van een spirituele ervaring.” Maar dan vervolgt Lenoir: “Hij was geen politieke Messias, zoals sommige mensen verwachtten. Hij was er om mensen te bevrijden van zonde, van wat hen belemmert, van verslavingen, van hun angsten, van wat hen gevangen houdt in egoïsme. Hij herinnert ons eraan – en Hij stierf ervoor – dat liefde superieur is aan de wet.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Hendrik Hoet

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.