Wat poëzie, mijn God!
Er is veel walgelijks in de wereld, maar het is Poëzieweek. In Antwerpen werd Twintig jaar stadsdichters gevierd en ook Brussel heeft nu een eerste ‘poëtische ambassadeur’. Poëzie is springlevend en heel aanwezig voor wie er oog of oor voor heeft. Voor wie er even in thuis wil komen. ‘Thuis’ is het thema dit jaar; taal die een gevoel van geborgenheid kan geven, een veilige plek. Een gedicht als schuiloord bij afscheid, rouw en verdriet. Dichters staan midden in het leven, geven er vorm en beeld aan. Ze reflecteren, verbeelden of contesteren, ze stellen in vraag, drijven de spot of staan even stil. Het zijn maar woorden, woorden die een werkelijkheid vormgeven. Dichters hebben geen macht, ze worden door elites weggelachen of genegeerd. Tegelijk is er kennelijk schrik voor hun impact, poëzie vermag wat en is niet vrijblijvend. Vraag dat maar aan de verschillende stadsdichters en letterzetters, aan de poètes maudits en de gevangen dichters (zelfs in Mechelen), aan Victor Jara, Pablo Neruda, Audre Lorde, Jorge Semprun, Václav Havel, Amanda Gorman, of aan Paul van Ostaijen, Mahmud Darwish en zoveel anderen.

Iedereen dichter
The Economist signaleerde “an alarming rise in poetry sales”. Waar het verontrustende van de toenemende verkoop van dichtbundels dan wel in schuilt, blijkt niet zozeer uit de literaire of affectieve interesse van het publiek. Het betreft vooral de opvatting dat iedereen dichter is (dat klopt, in zekere zin) en dus geen enkele moeite hoeft te doen om zijn schrijfsels enigszins aan een kritische blik te onderwerpen (dat klopt niet). Met wat goed gemikte afbrekingen, witregels of onvolledige zinnen wordt de banaalste bedenking bij toverslag poëtisch. “Het effect lijkt minder op poëzie dan wanneer ChatGPT gevraagd wordt om wat spreuken voor koelkastmagneten”, is de waardering van de journalist. Feit is dat ChatGPT steeds vaker wordt ingeschakeld, ook door schrijvers en songwriters. Zouden we op termijn het verschil helemaal niet meer merken? Wat is de verdienste van gedichten die algoritmisch tot stand komen en niet vanuit een directe menselijke overweging? Wat is poëzie meer dan wat woorden in een goede volgorde zetten? 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Virginie Platteau

Digitale leerschool

“Mevrouw, moeten we echt een héle tekst lezen?! Mijn concentratie kan dat...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.