“Zelfs als ik 100 procent zeker zou zijn dat God niet bestaat, dan zou ik nog religieus zijn. Waarom? Omdat het werkt”, stelt theoloog en zorgethicus Simon Godecharle.  © VBZV- PIC@MEDIA

“We missen zingeving in de zorg”
Na zeven jaar in te staan voor het ethische beleid van de grootste zorggroep van van Vlaanderen, Emmaüs, is Simon Godecharle nu senior-adviseur bij Qualicor en adjunct-directeur van het woonzorgcentrum O.L.Vrouw van de Kempen in Ravels. De uitdagingen in de zorg zijn groot: burn-out, morele stress en een toenemende complexiteit. De sleutel voor zorgorganisaties is volgens de ethicus een duidelijke identiteit: “Ze moeten het ‘waarom’ van hun personeel blijven voeden.”

Zijn vader was theoloog, zijn moeder filosoof. Simon Godecharle kreeg het nadenken én spreken over zingeving met de paplepel mee. Ondertussen is hij zelf theoloog met een heel palmares op vlak van ethiek en aan tafel zetten de discussies zich verder met zijn echtgenote die ook filosoof is. Ook Tertio schuift mee aan de geanimeerde eettafel in het bosrijke Turnhout. De theoloog vertelt begeesterend over ethiek, doorspekt met anekdotes en voorbeelden. Alle mogelijke attributen worden in zijn verhaal betrokken: de koekjes op tafel veranderen in cliënten en de koppen thee worden zorgorganisaties. “De ethicus is zoals Alice in wonderland, die verwonderd is en mensen doet verwonderen.” Zijn stokpaardje is dat je ethiek niet kan afmeten aan hoogdravende theorieën, maar vooral ziet in de praktijk.

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.