Vlaamse kinderen hebben nu gemiddeld meer dan een jaar leervertraging ten opzichte van de kinderen van twintig jaar geleden. © Unsplash

Zwak onderwijs voor sterke leerlingen
Veel scholen gaan minder goed om met hoogbegaafden, klinkt het soms in de media. Bij onderwijsmensen die al een tijd meedraaien, verschijnt er dan vaak een droeve glimlach. Ze weten immers dat scholen decennialang werden verplicht pedagogische en didactische principes te hanteren die niet hebben opgebracht wat men ervan verwachtte. Niet alleen cognitief sterke leerlingen, maar alle leerlingen verloren hierbij leerkansen, en dat is al twintig jaar te merken aan de dalende leerresultaten bij internationale onderwijstesten. De falende principes blijven intussen hardnekkig doorspoken in de huidige curricula en leermiddelen.

Het door de Vlaamse overheid gefinancierde project Talent van KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent heeft onder meer tot doel wetenschappelijke inzichten te benutten om het onderwijs aan en de zorg voor de cognitief sterke leerlingen te versterken. Twintig Vlaamse ankerscholen bouwen verder aan lerende netwerken rond onderwijs aan deze leerlingen. Dat is een goede zaak, omdat de opgelopen schade aan het onderwijs van de voorbije twintig, dertig jaar op die manier voor een deel kan worden hersteld. Overigens gebruikt men liever het begrip ‘cognitief sterk functionerende leerling’ in plaats van ‘hoogbegaafd’ en een diagnose (bijvoorbeeld met een IQ-test) is hierbij van ondergeschikt belang. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.