“Ideologisch misbruik van historische feiten ligt altijd op de loer omdat de overlevering ervan nu eenmaal gebeurt via mensen die op een of andere manier ideologisch beïnvloed zijn”, merkt Didier Pollefeyt op. “Zo is er ook geen ‘naakte’ historische overlevering van de Holocaust. Maar je kunt met de Holocaust echt niet eender wat doen.” © Kris Van de Sande

“Als ethiek zelfs in Auschwitz mogelijk was, dan ook na Auschwitz” 
Hoewel er sinds de jaren 1990 overal sterk is ingezet op Holocausteducatie, nemen polarisatie, antisemitisme en racisme in de samenleving vandaag toe in plaats van af. Er treedt een zekere Holocaustvermoeidheid op, stelt Didier Pollefeyt vast. Hij behoort tot de eerste lichting Europese post-Holocausttheologen en staat mee aan het roer van Holocausteducatie in Vlaanderen en Europa. Op vraag van de Katholieke Raad voor het Jodendom verzorgt hij op 11 oktober in Utrecht de Kardinaal Willebrandslezing over dat thema.

Toen Didier Pollefeyt als achttienjarige naar Leuven trok om er theologie te studeren, had hij nog nooit een jood ontmoet en wist hij nauwelijks iets over de Holocaust. “Wat ik in de lessen van Roger Burggraeve leerde over de joodse filosofie van Emmanuel Levinas – dat er een ethisch appel uitgaat van ‘het naakte gelaat van de ander’ –, sloot wel nauw aan bij mijn spontaan gelovig aanvoelen”, vertelt hij. “Levinas bracht mij bij de grote, tegelijk heel eenvoudige vraag: als dat appel er effectief is, hoe is het dan mogelijk dat mensen in staat zijn tot zoiets als de Holocaust?”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.