Der Wanderer über dem Nebelmeer, Caspar David Friedrich, circa 1818. © Wikimedia

“Poëzie is een bron van herbetovering”
Het jongste boek van Charles Taylor ziet op 28 juni het licht. In Cosmic Connections bestudeert de wereldberoemde filosoof met encyclopedische precisie de romantische dichters en hun opvolgers. Volgens hem vervult poëzie een diepe nood aan connectie met de realiteit die we op geen enkele andere manier kunnen vervullen.

Charles Taylor grijpt in verschillende van zijn werken terug naar de denkers uit de romantiek. 35 jaar geleden, in zijn wereldberoemde Bronnen van het Zelf, stelde hij al dat hun denken vormgevend was voor het belang dat we vandaag hechten aan authenticiteit en vrijheid. “We zijn zowel kinderen van de Verlichting als van de Romantiek. Toen ik filosofie studeerde, overheerste de positivistische kijk op de wereld. Ik vond dat onzinnig. Dus zocht ik naar bronnen voor een alternatieve kijk. De schrijvers uit de Romantiek boden een tegenwicht en ze brachten hun alternatief op de Verlichting ook in de praktijk door hun tot de verbeelding sprekende schrijfstijl.” In zijn vorige boek, The Language Animal, nam de Canadese filosoof de romantische schrijvers opnieuw als uitgangspunt, maar deze keer om een ambitieuze theorie te formuleren over de verhouding tussen taal en de wereld. Hij stelt dat taal meer doet dan de wereld beschrijven, maar ze ook mede construeert. Maar nog niet alles was daarmee gezegd. In Cosmic Connections bouwt Taylor voort op zijn vorige boek, maar verlegt hij zijn focus naar de romantische dichters. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.