© PICUM

“Asielprocedure almaar vaker gekoppeld aan terugkeer” 
De Europese parlementsverkiezingen van juni volgend jaar vergroten nu al de druk om het Europese asiel- en migratiebeleid in de komende maanden te stroomlijnen, stelt Silvia Carta van PICUM, een ngo die ijvert voor de rechten van mensen zonder regulier verblijf. De verkiezingen vallen binnen het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. PICUM stelt intussen vast dat in het asiel- en migratiebeleid de nadruk almaar meer komt te liggen op terugkeer.

Het initiatief voor de oprichting van PICUM dateert van 1998 en volgde op conferenties in 1995 en 1996 in Duitsland en Nederland over de europeanisering van het asielbeleid. In 1998 startten deelnemers aan die conferenties een onderzoek naar de sociale situatie van zogenaamde undocumented migrants – mensen zonder regulier verblijf of mensen zonder papieren – in Duitsland, Nederland en België. In 2000 werden de nodige fondsen gevonden voor een studie naar de manier waarop de rechten van dergelijke migranten geïmplementeerd worden. Dat was de eigenlijke start van het platform, dat inmiddels gehuisvest is in de Congresstraat in Brussel. PICUM is 25 jaar later een netwerk van 164 ledenorganisaties uit 31 landen binnen en buiten de EU. “Het platform komt op voor de rechten en de sociale bescherming van mensen zonder wettig verblijf, zowel op het niveau van de EU als op het internationale niveau”, licht Silvia Carta toe. De leden van PICUM ondernemen onder meer operationele acties zoals personen in detentiecentra steunen, detentiecentra monitoren of juridisch advies verstrekken aan mensen die moeten terugkeren. “We verkrijgen op Europees niveau dus informatie van wat er zich in de verschillende landen concreet afspeelt op het terrein”, stipt Carta aan.

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.