“Er is geen harde scheiding tussen mijn geloofsleven en mijn werk, ze lopen in elkaar over. Al stuur ik Vos en Haas niet naar de kerk”, lacht Sylvia Vanden Heede.  © Jarno Populier-NBG

“De Bijbel is een bron waar ik nooit genoeg van krijg”
Sylvia Vanden Heede is een gerenommeerd Vlaams kinderboekenschrijfster. Ze won drie Zilveren Griffels, een Jonge Gouden Uil en werd meermaals genomineerd door de Kinder- en Jeugdjury. Haar bekendste werk is ongetwijfeld Vos en Haas, maar naast seculiere kinderboeken werkte ze ook mee aan religieuze titels zoals de vernieuwde Prentenbijbel, de bestverkochte kinderbijbel in de Lage Landen. De schrijfster neemt ons mee op haar opmerkelijke geloofsweg die hand in hand ging met haar ontluikende schrijftalent.

Sylvia Vanden Heede groeide op in een katholiek gezin in het West-Vlaamse Zwevegem. “Ik werd geboren voor de omwenteling van het Tweede Vaticaans Concilie. Zowel mijn ouders als ik waren tijdens mijn tienerjaren erg zoekend, de positie van de rooms-katholieke Kerk in Vlaanderen veranderde sterk. De nieuwe kerken die gebouwd waren voor het hoge aantal babyboomers, liepen plots leeg. Ons gezin was op zoek naar ‘iets nieuws’, een frisse impuls. Toen de kabeltelevisie doorbrak, ontdekten we Nederlandse zenders. Via de Evangelische Omroep kwamen we in contact met een erg verfrissende stroming binnen het christelijke geloof. We startten een zoektocht naar een nieuwe bron, die we vonden in de evangelische Kerk in Kortrijk. Mijn geloof werd daar veel persoonlijker. Als kind heb ik altijd – zolang ik me kan herinneren – geschreven en getekend. Die twee gingen samen: ik tekende en ik schreef er een verhaal bij of omgekeerd. Ik las ook veel: ik verslond boeken en zelfs encyclopedieën. (wijst lachend naar haar boekenkast) Je kan het zelf zien: de encyclopedie op het bovenste schap is letterlijk kapotgelezen. Schrijven en tekenen waren mijn eten en drinken. Aan de Kunsthumaniora in Brugge kon ik mijn talenten en interesses verder exploreren. Ik kreeg er de ruimte om buiten de lijntjes te kleuren, om nieuwe zaken te bedenken. Het ontluiken van mijn artistieke talenten ging hand in hand met de evolutie van mijn geloofsweg.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.