“Publieksgeschiedenis is een vreugde maar ook een uitdaging”, vindt Sophie De Schaepdrijver. “Ze mag de zaken niet simpel voorstellen. Mensen kunnen echt wel wat complexiteit hebben. Zij kijken toch ook naar complexe tv-series?” © Renee de Groot

“Dit is niet de zondvloed, we zijn niet hulpeloos”
Historica Sophie De Schaepdrijver woont bijna dertig jaar in de VS en doceert moderne Europese geschiedenis aan Pennsylvania State University. Hoewel een oceaan haar scheidt van België, blijft de band met haar moederland onverwoestbaar. “Ik ben altijd van hier geweest en zal hier altijd thuis zijn. Dit is mijn land en ik geloof erin. Als het België lukt, is er hoop voor de mensheid.”

Geschiedenisminnend Vlaanderen leerde Sophie De Schaepdrijver beter kennen rond de herdenking van honderd jaar WOI. De gelauwerde historica co-regisseerde en presenteerde toen de docureeks Brave Little Belgium over de bijzondere houding van het kleine neutrale land in die verwoestende strijd. Oorlog, België, de VS: het zijn een voor een expertisedomeinen waar De Schaepdrijver graag bij stilstaat tijdens een korte nieuwjaarsbreak in haar geliefde Brussel. Ze volgt het wereldgebeuren op de voet, maar de waarschuwingen voor een nakende oorlog tussen Europa en Rusland, of van een Derde Wereldoorlog, lijken haar ietwat overtrokken. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.