Bruno Spriet rijdt met de speedpedelec naar het werk: “Dat is voor mij een moment van gebed en reflectie. Ik start en eindig mijn dag op die manier helemaal anders dan wanneer ik met de wagen kom.”  © Tommy Scholtes

“Er zijn veel wereldverbeteraars in de positieve zin van het woord”
Bruno Spriet is in zijn leven al enkele keren de vreemde eend in de bijt geweest. Als jonge snaak bracht hij tijd door in Bolivia en Peru om daar onder meer vrijwilligerswerk te doen in de sloppenwijken. Voor zijn medestudenten aan de Vlerick Business School was hij als theoloog een eigenaardige vogel, en in maart werd hij als eerste leek secretaris-generaal van de Belgische bisschoppenconferentie. Tertio ging met deze bruggenbouwer in gesprek op zijn kantoor in de Brusselse Guimardstraat.

Hoewel hij nog maar 36 is, kan Bruno Spriet toch al bogen op heel wat ervaring met managementwerk. Hij werkte iets meer dan tien jaar voor Porticus, een grote filantropische organisatie. Zijn recente overstap naar de functie van secretaris-generaal van de Belgische bisschoppenconferentie is historisch, want daarmee staat voor het eerst een leek aan het roer van dat coördinerende orgaan. “Voor mij was het een verrassing daarvoor te worden gevraagd, ook al wist ik dat de bisschoppen op zoek waren naar een leek”, vertelt Spriet. Meteen maakt hij duidelijk wat dat zegt over de evolutie van de Belgische kerkprovincie: “Door bewust voor een leek te kiezen, toont de bisschoppenconferentie symbolisch dat onze Kerk synodaal is, een Kerk waarin leken, priesters en bisschoppen allemaal samenwerken. Ik zie het als een natuurlijke evolutie. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie heb je in België toch veel leken die theologie hebben gestudeerd en die actief zijn geworden in het onderwijs, de pastoraal en veel andere domeinen. Vandaag zijn er op het secretariaat van de bisschoppenconferentie een drietal priesters. De overgrote meerderheid van de medewerkers bestaat uit leken. Hetzelfde geldt voor de medewerkers van de bisdommen. Dat is de situatie in België. Voor andere landen is die niet zo gebruikelijk.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.