“De grote crisissen kunnen we alleen in solidariteit aan. Daarom moeten we het sociale weefsel herstellen en opnieuw gemeenschappelijkheid creëren, niet cultureel of etnisch, maar ruimtelijk”, zegt Eric Corijn. © rr

“Gemeenschapsdenken is medeverantwoordelijk voor sociale ontreddering”
Steden en hun ommeland, ingebed in een mondiale ordening: voor cultuurfilosoof en socioloog Eric Corijn biedt alleen een post-nationale samenleving garantie op wederopbouw van solidariteit. In zijn model blijft het verschil tussen gemeenschappen onherroepelijk overeind en wordt de ruimte gedeeld met respect voor ieders eigenheid. “Ik hoef niet al mijn buren op mijn verjaardagsfeest, maar we overleggen wel over bloemperken in de straat.”

Eric Corijns voorstel voor een interviewplek illustreert zijn pleidooi voor een multicultureel samenlevingsmodel: een zonovergoten terras in de Brusselse Matonge-wijk, waar talen, culturen en gezindten vreedzaam de ruimte delen en een lingua franca gebruiken – in casu het Frans – om elkaar te begrijpen. Solidariteit, zo meent de stadsdenker, is een verband dat niet langer op gelijksoortigheid kan berusten.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.