Herwaardering van compassie
“Vluchtelingen moeten niet met meer prikkeldraad, maar met meer compassie begroet worden.” Het is een uitspraak van Abdulrazak Gurnah. Zijn naam zal misschien slechts een minderheid vertrouwd in de oren klinken. Gurnah won nochtans in 2021 de Nobelprijs voor Literatuur. Deze week kwam hij naar de Munt in Brussel, waar ik met hem in gesprek mocht gaan over zijn leven en werk, en ook over dat zo belangrijke woordje: compassie. Gurnah is geboren in Zanzibar en vluchtte op 18-jarige leeftijd naar Engeland. Na jaren van ontheemding en armoede schopte hij het tot professor in de literatuur en zelf verhalen schrijven werd zijn reddingsboei. Zijn schrijverscarrière was geen onmiddellijk succesverhaal. Het duurde meer dan tien jaar vooraleer hij een uitgever vond die zijn boeken wilde publiceren. Decennialang bleef zijn oeuvre onder de radar, slechts bij een select groepje van literatuurkenners gewaardeerd. En dan was daar plots die oktoberdag in 2021 en de Nobelprijs.

Caritas
Het Nobelprijscomité is altijd zeer beknopt in zijn motivering, maar het vatte wel de kern van Gurnahs verdienste als schrijver. Het comité prees de schrijver immers voor zijn, jawel, “compassionate penetration of the effects of colonialism and the fate of the refugee”. Compassie en vluchtelingen: het zijn kernwoorden van Gurnahs literaire wereld, en die in onze wereld al te zeldzaam samengaan. Nu migratie weer het hoofdthema van de verkiezingen bij ons wordt, is het niet onbelangrijk bij de betekenis van dat woordje stil te staan. Wat is compassie? Compassie is een kernbegrip van de christelijke moraal. Compassie is de emotionele drijfkracht van zorgzaamheid en naastenliefde. Inderdaad, van caritas. Talloze grote christelijke denkers, theologen en kerkvaders hebben er dan ook uitdrukkelijk over geschreven. Ik denk bijvoorbeeld aan Thomas van Aquino, die in zijn Summa Theologica spreekt over de noodzaak compassie te voelen. We moeten ernaar streven, aldus Aquino, om te handelen met compassie zonder aan het eigen belang te denken. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet
Meer opinies van Alicja Gescinska

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.