“De centrumpartijen gaan allemaal op elkaar lijken”, zegt Jan Hertogen. “Ze hebben allemaal een ideologische transitie gekend naar neoliberalisme en privatisering, met als gevolg collectief egoïsme, racisme en uitsluiting van de zwaksten.” © jvdv

“In de massaverblinding na Godvergeten voelen slachtoffers zich opnieuw misbruikt”
Eigenzinnig en gedreven: zo zou je socioloog Jan Hertogen kunnen typeren. Ontgoocheld en strijdbaar ook, omdat de Overleggroep Slachtoffers-Kerk, waarvan hij – zelf overlever na misbruik – de resultaten opvolgt, nauwelijks gehoor krijgt in de media. Hertogen blijft aan de weg timmeren, ook op zijn 76ste: “Het verleden kennen om het heden te begrijpen en de toekomst te verzekeren, is altijd het motto van mijn engagement geweest.”

Als jongeman was hij heel actief in de KSA en ging eerst naar het seminarie om zijn geloof in het evangelie uit te dragen, ook al was hij binnen diezelfde KSA misbruikt. Toen hij evenwel absolute gehoorzaamheid aan de bisschop moest beloven na het eerste jaar theologie, verliet hij het seminarie en ging sociologie studeren. “Een socioloog moet de problemen in de samenleving analyseren en wetenschappelijk onderbouwen. Hij moet wat hij onderzoekt delen, suggesties doen om dat beleidsmatig te vertalen, en met de betrokkenen veranderingen ten goede bewerkstelligen. Dat is het ‘zien, oordelen en handelen’ van kardinaal Cardijn. Ik ben nog altijd een grote bewonderaar van Cardijn, van wie mijn vader een naaste medewerker was. Ik heb zijn drievoudig adagium voor mezelf zo verwoord: ‘Het verleden kennen om het heden te begrijpen en de toekomst te verzekeren’.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.