© jvdv

“Verantwoordelijkheid dragen vraagt onthechting”
Er is veel wantrouwen voor instituten en als er iets misloopt, wordt er soms met scherp geschoten op de vertegenwoordigers ervan. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, kunnen ervan meespreken. Ook inhoudelijk hebben ze veel met elkaar gemeen. Vertrouwen is daarbij een sleutelwoord.

“We willen alles analyseren en bewijzen, terwijl vertrouwen een vooronderstelling is die je per definitie net niet kunt bewijzen” zegt Annelies Verlinden. “Je kunt niet samenwerken, als je er niet op vertrouwt dat de leerkracht, de kinderverzorgster, de overheid het goed zullen doen.” Doordat de overheid duizenden regels maakt om fouten te vermijden, werkt ze wantrouwen in de hand. “Als je in een decreet moet schrijven dat er een vermoeden van deskundigheid is bij leerkrachten, dan is er iets mis. De massa regels weerhoudt mensen ook samen verantwoordelijkheid te nemen.” Bisschop Bonny is het daarmee eens. “Zoals vertalen gaat over taal, gaat vertrouwen over trouw. Vertrouwen is wat maakt dat je trouw kunt blijven. Dat speelt in een relatie, in de samenleving en in de Kerk.” Wat in de Kerk gebeurt, ook al zit je in een dal, vraagt vertrouwen dat het goed komt. “Dat haal je niet zozeer uit redelijke argumenten, wel vanuit een intuïtie. Dat is de kern van het christelijk geloof.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.