“Er zijn leerstoelen voor diversiteit en inclusie, voor duurzaamheid en circulaire economie. Op dezelfde manier mogen er misschien leerstoelen komen voor pakweg familiewaarden, voor het kostbare weefsel”, vindt Andreas De Block. © KU Leuven / Rob Stevens

“De echte duivel geeft beter kritiek dan de advocaat van de duivel”
Wetenschapsfilosoof Andreas De Block biedt in een nieuw boek weerwerk tegen het idee dat er geen linkse of rechtse wetenschappers bestaan: “In de astronomie, de theoretische fysica of pakweg de biochemie is het weinig relevant of je bijvoorbeeld atheïst of diepgelovig bent. Maar zeker in de gedrags- en geesteswetenschappen spelen ideologische en andere levensbeschouwelijke overtuigingen en waarden een belangrijke rol.”

Zoals de meeste mensen heb ik altijd wel een gezonde interesse gehad in seks (lacht)”, begint Andreas De Block het gesprek nogal verrassend. Hij snijdt in ieder geval een onderwerp aan dat ook wel past op de plek van het interview: een café in de Leuvense studentenstad. “Ik ging mij bezighouden met filosofie van de seksualiteit, en van daaruit is mijn aandacht zich beginnen te verleggen naar filosofie van de wetenschappen die onderzoek doen naar seksualiteit. Over seksualiteit hebben mensen vaak een uitgesproken mening … die ze niet altijd durven uit te spreken. Dat onderzoeksdomein was dan ook een goede introductie tot vragen over de verhouding tussen waarden en wetenschap. Mijn nieuwe boek is opnieuw de verkenning van die verhouding, maar dan uitdrukkelijk vanuit een politiek perspectief: de tegenstelling tussen links en rechts, en tussen progressief en conservatief.”

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.